Stockholmsbörsen: För tredje veckan i rad fick vi en stängning på minus. Som om det var något nytt tilltar oron för Spanien och risken för att landet ska söka ekonomiskt stöd från EFSF och ESM ökar. Marknadsräntorna steg överlag i Europa. Alliance Oil utmärkte sig på nedsidan då aktien rasade efter sänkta produktionsprognoser.
Efter en uppgång till den första motståndsnivån kring 1052 som nåddes strax innan klockan 10.00 avtog köptrycket markant. OMXS30 föll brant ner till 1031 där kursen vände upp innan stängningen vid klockan 13.00. Stängningskursen 1036,4 motsvarade en nedgång med 0,5 procent.
Påskveckan blev den tredje veckan i rad som stängde på minus (-3,5%). Nedgången var den kraftigaste sedan slutet av november (-5,5%). Hittills i år har OMXS30 avancerat 4,9 procent. I torsdags steg endast 8 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. För första gången sedan januari utmanar OMX-indexet årsmedelvärdet. Omsättningen för OMXS30 i torsdags uppgick till 6,3 miljarder kronor (halvdag) vilket var 51 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Även om april månad historiskt är den bästa månaden under Q3 ska vi vara beredda på att den stigande trenden börjar närma sig sin fjärde födelsedag och historiskt vet vi att just fyra år en viktig tid att hålla koll på, speciell nu eftersom föregående stigande trend från slutet av 2002 till juli 2007 varade i hela 4,7 år (alltså betydligt längre än snittet).
Högst omsatta aktier under tordagen som var halvdag blev Volvo B (-3,4 procent efter utdelningen), HM B (-1,0%) och Eric B (-1,3%).
Råvaror och telekom stängde påskveckan på plus. Sämsta branscher i torsdags blev teknologi, detaljhandel och tjänsteföretag som backade 1,0 respektive 0,8 procent.
Bolagsnyheter i korthet:
– Assa Abloy förvärvar brittiska Traka Plc
– Kinnevik ökar till 95 procents ägande i Metro
– H & M säljer Unicef-nyckelring för att rädda barns liv
– France telecom ska investera 3 miljarder euro i fiber
– Samsungs rörelseresultat för Q1 väntas bli 5.800 miljarder won
– Millicom: Benenberg höjer riktkursen till 765 kr (750 kr)
– Loomis: SHB sänker riktkursen till 115 kr (120 kr)
De stigande stödlinjerna på både de amerikanska och den svenska börsen har nu punkterats vilket innebär att vi per definition har fått en säljsignal. OMXS30 har punkterat både 20- och 50-dagars medelvärde och håller i skrivande stund på att testa av även MA-100 (det går fort nedåt). Det är inte långt kvar förrän hela årets uppgång är utraderad (986). Efter den senaste tidens kraftiga nedgång är gummisnodden hårt spänd på nedsidan och jag håller det för troligt att vi får en kortare uppstuds innan det på nytt bär av söderut. Så länge inte 1089 tas ut ser jag uppstudsarna som rekyler i nedgången.
Socialdemokraterna har lärt sig av Juholtstiden att inte prata så mycket. Opinionssiffrorna stiger för varje dag som oppositionspartien fortsätter att vara tysta. Det blir spännande att se hur länge vänsterfalangen inom partiet låter sig tystas av de stigande opinionssiffrorna. Det var intressant att höra Mona Sahlin från en helt annan (och bättre sida) i veckan som gick. Hur hon tvingades ta med vänstern trots att hon var övertygad om hur fel det var att försöka blidka vänsterfalangen inom partiet. Nu har man istället valt en företagsvänligare och mer mittorienterad företrädare och det verkar gå hem i stugorna. Socialdemokraterna har åter passerat Moderaterna som största parti enligt flera opinionsundersökningar.
Det blir intressant att följa jobbutvecklingen i USA. Det är inte goda nyheter för Obama så här innan valet att hans politik alltmer uppenbart visar sig inte hålla måttet.
Tider som är intressanta idag:
– Storbritannien: RICS husprisindex kl 1.01
* Japan: Räntebeslut kl 05.30
– Tyskland: handels- och bytesbalans februari kl 8.00
– Frankrike: industriproduktion februari kl 8.45
– Danmark: KPI mars kl 9.00
– SCB: industriorder februari kl 9.30
– SCB: industriproduktion februari kl 9.30
– Norge: KPI mars kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: NFIB konfidensindikator småföretag mars kl 13.30
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– IMF: publicerar delkapitel ur World Economic Outlook kl 15.00
– USA: grossistlager februari kl 16.00
– Olja: DOE månadsrapport kl 18.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30
– Kina: handelsbalans mars
– Litauen: KPI mars
– BOJ: räntebesked
– Alcoa: Inleder rapportsäsongen efter USA-börsernas stängning
USA-börserna igår: Flertalet Fed-ledamöter tror att andelen arbetslösa kan falla ner mot 5,2 procent innan inflationstakten åter stiger. Oron för kommande börsnedgångar visar sig nu genom att småbolagsindexet Russel 2000 faller betydligt mer än kollegorna dagar som igår då indexet föll med 1,8 procent. I fredags fick vi besked om att antalet nya jobb ökade med 120.000 under mars vilket var klart sämre än väntat. Dessutom sjönk den genomsnittliga arbetstiden.
Igår inleddes de amerikanska börserna med fallande kurser. Inte förrän vid stödnivån kring 1378 avtog nedgångstakten. Stängningskursen på 1382,2 motsvarade en nedgång med 1,1 procent. Det var den fjärde dagen i rad som S&P 500 stängde på minus.
Inte oväntat föll Russell 2000 mest av börsindexen med en nedgång på 1,8 procent. Nasdaq Composite noterade en nedgång med 1,1 procent vilket innebär att indexet stängt på minus 8 av de senaste 9 börsdagarna.
I onsdags skrev jag den omslagsformation som effektuerades förra måndagen bekräftades om 1419 punkterades, vilket skedde direkt i öppningen. Det negativa sentimentet fortsatte i torsdags då även 20-dagars medelvärde punkterades och det försvagade sentimentet fick igår golvet i den stigande kilen samt stödet vid 1387 att ge vika.
Det är mestadels små nedgångar i Asien nu på morgonen. Störst nedgångar är det i Kina och Hong Kong med 0,9 respektive 1,4 procent. I Japan noteras Nikkei just nu för en nedgång med 0,4 procent efter att ha noterats på plus för någon timme sedan. I Sydkorea noteras Kospi kring nollan.